Welcome / Bienvenue / Benvinguts / Bienvenidos
For information about my translation services, please visit the main site.
Pour des informations sur mes services, merci de regarder le site principal.
Para información sobre mis servicios de traducción, visite el web principal.

Tancament de TV3 a les comarques alacantines

Fa uns quants mesos, vam aprendre que Hugo Chávez va tancar les emissions d’alguns canals de televisió a Veneçuela. Doncs, per més que el detestin, ahir el PP va actuar exactament com ell en tancar els repetidors que permetien als valencians de les terres alacantines de rebre les emissions de Televisió de Catalunya.

És vergonyós. Una barrabassada. No només atempta contra la llibertat d’expressió, sinó que també és un cop dur contra la llengua catalana, el resultat del qual és que la proporció de mitjans audiovisuals en castellà — ja majoritaris — ara és encara més alta. Espero que els alacantins no s’avinguin davant aquest gran disbarat.

El català és una llengua en clar desavantatge respecte al castellà en els mitjans de comunicació. Davant aquesta situació, hauríem de poder mirar tots els canals que emeten en català arreu dels territoris de parla catalana. Que estiguem d’acord o no amb l’existència dels Països Catalans com a concepte polític, em sembla tan evident que la reciprocitat de TOTS els canals autonòmics en llengua catalana beneficiaria a tots els territoris on es parla la nostra llengua. Tan evident, que estic convençut que qui no vol aquesta reciprocitat vol que la llengua catalana no es normalitzi.

És més, si els territoris de parla francesa que són França, Valònia, Suïssa i el Quebec veuen la utilitat de promoure la llengua francesa participant en el canal TV5, un canal que emet programes produïts per totes les televisions públiques d’aquests territoris, quant més nosaltres, que parlem una llengua en una situació molt més precària que la francesa, hauríem de crear un projecte semblant. Evidentment tindria principalment programes de Televisió de Catalunya, Televisió Valenciana i Radiotelevisió de les Illes Balears, però també s’hi podria incloure els programes en català de France 3 i els programes de Catalan TV de l’Alguer.

Quant a la reciprocitat que diuen que existeix entre TV3 i IB3, jo no rep IB3 pel sistema analògic, perquè mai no es va sintonitzar a la meva finca, com tampoc el 3/24. A més, no s’emet pel sistema de TDT, al qual tots ens hauríem d’estar adaptant. I jo em pregunto: després de l’apagada analògica, hi haurà alguna manera de poder veure IB3?

Share:

4 thoughts on “Tancament de TV3 a les comarques alacantines

 1. això de tancar mitjans de comunicació en ple segle XXI, en l’era de l’expansió de les comunicacions em sembla un gir de 180 graus cap al pitjor del segle XX. Què vindrà després, la prohibició del vot femení? la legalització de l’esclavatge?

  En fi, em sembla genial l’exemple de la TV5! Més enllà de qüestions polítiques, els diferents ens audiovisuals dels territoris de parla catalana haurien de col·laborar en una iniciativa cultural conjunta i plural. Ara que hi ha “sintonia política” entre els governs català i balear és un moment òptim per donar el primer pas. Si la cosa marxés, ja vindrien els de València a afegir-se al projecte.

  De totes maneres, segueixo trobant a faltar un referent mediàtic audiovisual en català privat. Potser és somiar massa, vist que els intents de Grup Flaix o del Grup Godó no han acabat de consolidar-se, però crec que aquest també és el camí, i no només esperar que els governs ho hagin de fer tot.

  Per cert, jo no pillo IB3. Mola? Quina proporció català-castellà té?

 2. Ja he dit que tampoc no puc veure IB3. Es veu que al principi donàven la programació infantil i les notícies en català, però les pel·lícules, sèries, etc, en castellà. Però amb el nou govern ja està integrament en català.

 3. Hola Tim. Sóc nou pel teu bloc i no ens coneixem. M’imagino que ja sabràs que pots veure el 3/24 per internet, sota linux:

  mplayer http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/low.ogg.m3u

  o en més qualitat a

  mplayer http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/high.ogg.m3u

  (la informació anterior ve d’aquí: http://blog.bitassa.cat/arxiu/2007/01/08/655/ )

  I sota windows

  http://www.tv3.cat/ptvcatalunya/tvcServei.jsp?seccio=tvcat&servei=multimedies

  Salut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *