Welcome / Bienvenue / Benvinguts / Bienvenidos
For information about my translation services, please visit the main site.
Pour des informations sur mes services, merci de regarder le site principal.
Para información sobre mis servicios de traducción, visite el web principal.

Congratulations to Sheffield FC!

Congratulations to Sheffield FC on their 150th anniversary. Sheffield FC — not to be confused with Sheffield Wednesday or Sheffield United — may be a small team in the lower reaches of amateur football, but they are officially recognised as the world’s oldest football club. They were born way back in 1857! So alongside Yorkshire pudding, rugby league and fish and chips you can add football to the list of things Yorkshire gave the world.

Share:

El bilingüisme de Ciutadans

Com ben sabeu, un dels fonaments de Ciutadans es el bilingüisme. És per això que proposa que TV3 tingui continguts en castellà (de fet, ja n’hi ha, entre entrevistes i anuncis), malgrat la clara dominació del castellà entre els mitjans audiovisuals a Catalunya. Com bons bilingües que són, em van respondre en castellà a una carta que vaig enviar en castellà (responen en català a cartes en castellà?). També, com bons bilingües tenen un web en català i castellà. Curiosament, malgrat que tinc el català com a llengua preferent al meu navegador, per defecte m’envia al web en castellà. Però bé, això deu ser simplement perquè “castellano” ve primer en ordre alfabètic no? Fem un clic en “CATALÀ” i ens envia a la pàgina en català:

Ciutadans

No, no m’he equivocat. És el web en català! En fi, es veu que el seu bilingüisme també s’aplica al seu web en català. Tot i que, curiosament la versió castellana està casi íntegrament en castellà: només he trobat una notícia en català. Una altra curiositat és que el web en català té notícies d’El Periódico — el qual és un diari que una edició en ambdues llengües — en castellà.

He arribat a la conclusió que és un partit amb ideologia nacionalista espanyola, malgrat que diuen que són “no nacionalistes”. Totes les seves idees “a favor del bilingüisme” volen donar més presència a la llengua que ja és la llengua dominant: el castellà. També és un partit monàrquic, com hem pogut comprovar amb les seves manifestacions d’aquest cap de setmana. Per si quedava algun dubte, només s’ha de mirar les pancartes i banderes que duien a la manifestació. Que no ens diguin que són no-nacionalistes, ni que ens diguin que són a favor del bilingüisme.

Share:

La lengua que los catalanes no saben escribir

Sigo hablando con personas convencidas de que los catalanes no saben escribir en castellano. Una contestó a mi artículo irónico sobre la situación del cinema en Cataluña (parece que no entendió la ironía). Normalmente no me creen cuando digo que lo que escriben peor los catalanes es el catalán. Veo faltas cada día. Acabo de ver, por ejemplo, una agencia de viajes con un cartel que decía Tuníssia, en vez de Tunísia. (Pero nunca en mi vida he visto Tunissia ni Tunissie en inglés o francés, y el otro día vi un anuncio en castellano con Túnez escrito perfectamente.)

Para que os deis cuenta de los muchos errores que cometen los catalanes al escribir en catalán, en los quince minutos que estuve en el tren esta mañana, leyendo el diario ADN, no encontré ningún error en castellano, pero sí que encontré bastantes errores en los pocos artículos en catalán. Vemos algunos de ellos (los errores están borrados, y las correcciones subrayadas):

“Els empresaris en canvi (hi) van mostrar el seu vist-i-plau vistiplau

“…el patronat presentarà també una sol·licitud per a què perquè l’Audiència les suspengui cautelarment.”

“La plataforma AVE pel Litoral, formada pels veïns de l’Eixample contraris a que el tren d’alta velocitat passi per sota casa seva, en presentarà un altre en dues setmanes.”

“No hi ha obres a la vista, excepte en a l’exterior…”

Pensad que estos errores, todos por influencia de aquella lengua que algunos medios dicen que se está perdiendo en Cataluña, los vemos y oímos cada día, tanto en la prensa, como por radio o televisión. Si hay una lengua que los catalanes no saben hablar ni escribir bien, es el catalán.

Share: